Cabaret Internet x Art Nou 2021

Inicio » Info Bàsica » Primeres passes a p4stura [READ ME] » Manifest (Context conceptual per al desenvolupament de p4stura.)
icon1.gif  Manifest [mensaje n.º 12] Sun, 21 June 2020 19:27
p4stura-admin no está actualmente en el foro  p4stura-admin
Mensajes: 38
Registrado: June 2020
Nivell 2
Administrator
Saturn! Shocked

/index.php?t=getfile&id=9&private=0

Com potser sabeu, p4stura va sorgir com a encàrrec d'Art Nou 2020 amb la voluntat de ser un espai des del que imaginar i prototipar de forma col·lectiva una plataforma de difusió en línea adequada per a difondre continguts d’Art Nou. Us adjuntem, a continuació, el manifest inicial que va propiciar la creació d'aquesta plataforma:

p4stura neix en el context de la crisis de la Covid-19, en el que programar un esdeveniment com Art Nou significa tenir en compte, entre d’altres, les mesures de prevenció que caldrà aplicar, el distanciament físic, i la possibilitat que algunes activitats no es puguin desenvolupar de forma presencial.
Davant la impossibilitat de la presencialitat, hem vist com les xarxes socials han provat de suplir aquests impediments en la divulgació de continguts fent ús d’stories d’Instagram, newsletters, directes a través de Youtube, visites virtuals, videotrucades per Zoom, entre d’altres eines. Si bé això sovint es fa amb la intenció de fer arribar cert contingut artístic a un públic que, d’altra forma, no hi tindria accés, creiem que els ritmes d’aquestes pràctiques responen a un tipus de difusió i consum de cultura directament determinat per una lògica de mercat neoliberal. La proliferació massiva de publicacions, canals i altres continguts és la manera que té el capitalisme digital de captar usuaris/leads que passin per tot el túnel comercial habitual fins arribar al que, en termes de marketing digital, s’anomena conversió, és a dir una venda de producte o servei.

És evident que necessitem internet i la comunicació digital per difondre les activitats que es fan, especialment en contextos de distanciament físic. De fet, es poden dur a terme activitats virtuals artístiques tremendament enriquidores. Ara bé, cal preguntar-se si, enlloc de difondre i mediar propostes artístiques o culturals no estem reproduint en les nostres pràctiques comunicatives infinitat de petits processos comercials que s’emmirallen en els sistemes de marketing digital hegemònics. Aquestes pràctiques hegemòniques ens aboquen a uns ritmes accelerats més propis d’un procés de captació de clients en un gran plataforma de retail que no pas als d’un de difusió o de compra-venda d’art. Tot plegat, pot fer que l’experiència es converteixi en decebedora, frustrant o saturada tant pels receptors com per les persones emissores. El que ens grinyola és el fet de fer servir unes eines, formes i pràctiques ideades per les macro-plataformes virtuals (GAFAM: Google, Apple, Facebook, Amazon) per tal de suplir necessitats força diferents com serien la difusió, mediació i relació d’una comunitat amb els projectes artístics. És especialment perillós, pensem, que fins i tot en la més petita galeria, centre d’art o entitat cultural, els encarregats de comunicació acabem convertits en petits caps de marketing imitant a escala les pràctiques i lògiques de les grans corporacions i entrant en una infructuosa competició per la visibilitat dins el maremàgnum de plataformes digitals comercials on sempre tindrem les de perdre. És totalment lícit fer servir internet i les eines digitals per dur a terme les vendes de productes o serveis que abans feiem presencialment però hem de re-pensar críticament si aquestes eines estan fetes per nosaltres o contra nosaltres.

En aquest context, dins de la programació d’Art Nou 2020, p4stura es proposa com una plataforma que existirà, com a mínim, durant tota la durada del festival i que servirà per difondre les activitats d’aquesta edició. p4stura serà una plataforma en línia “adequada” per pensar, prototipar i aplicar pràctiques de difusió i comunicació cultural que creiem alternatives als mètodes hegemònics vigents.

Cal dir que p4stura és, a la vegada, una plataforma i un grup de treball. Ens agrada pensar que aquest grup de treball serà una comunitat de fans amb una forta afecció per l’art contemporani de Barcelona i amb devoció per compartir-lo amb altres persones. Les motivacions dels participants poden sorgir del desig de recolzar el context local artístic i d’eixamplar-ne el coneixement i la seva accessibilitat en la situació actual.

Agafant com a referència exemples de comunitats autogestionades del que nosaltres anomenem el «bon Internet» o l’ «Internet lliure» (els portals online de difusió de dades de forma descentralitzada de la dècada dels 2000, com els “fansubs” –comunitats que tradueixen i comparteixen material audiovisual en contextos on no és accessible-, la xarxa “P2P” –on els usuaris poden compartir arxius entre ells sense haver de passar per un servidor central-, o la “demoscene” –subcultura de programadors i artistes que creuen que el desenvolupament tecnològic i cultural seria més eficaç si tot es compartís lliurement-), proposem pensar en un model alternatiu de traducció, divulgació i difusió de contingut basat en una transmissió d’informació «vivible», «lenta» (que no ineficaç, però sí «adequada»). Entendre aquest contingut per difondre com un bé beneficiós per tota la comunitat -això és, un bé procomú- i, per tant, del que tots nosaltres ens hem de fer responsables d’accedir, mediar i difondre.

Qui sap si en un hipotètic futur encara més distòpic, amb un Internet sense les plataformes comercials que ara són les nostres eines d’ús diari, les pràctiques de difusió com les que plantejaria p4stura podrien ser una mena de resistència i reapoderament per poder donar resposta a necessitats de comunicació i difusió.

La infraestructura de p4stura es fonamenta, majoritàriament, en un fòrum d’Internet, que és, alhora, l’espai de debat pels integrants del grup de treball i que també acollirà el directori d’enllaços per difondre part del contingut d’Art Nou 2020. Tant aquest fòrum com alguns dels  continguts podrien estar allotjats en els ordinadors personals dels participants, tots ells funcionant com a nodes d’una xarxa de servidors descentralitzada. 

Per a tots els continguts i processos d’aprenentatge durant la construcció de p4stura volem aprofitar el coneixement i treball fet prèviament per col•lectius ja establerts que treballen amb lògiques similars. Això ens donaria la possibilitat de vincular-nos i visibilitzar-nos recíprocament, difondre el que està fent el grup de treball i Art Nou i, òbviament, aprofitar l’expertesa d’aquests col•lectius. En aquest sentit plantegem alguna formació per part de gent com FemProcomuns, eReuse.org o lateixidora.org, entre d’altres.

Cal destacar que el mateix grup de treball de p4stura acabarà creant contingut i material de difusió producte del seu propi procés de creixement i formació. Caldrà explicar com el grup s’ha organitzat, com treballa i com manipula o pensa de forma crítica la difusió del material d’Art Nou. Compartir aquests processos d’aprenentatge és indispensable per contribuir en la lògica del procomú i per retornar a la gran comunitat de l’Internet lliure nous coneixements generats que s’han fonamentat en d’altres preexistents.

En qualsevol cas, és important recordar que aquesta plataforma respon a unes necessitats específiques per part d’Art Nou:
-Una reivindicació d’allò presencial i d’una visió crítica en l’ús de la difusió per xarxes.
-Poder acollir allò que no es podrà fer en persona.
-Poder complementar allò que sí que es pugui fer.
-Tenir un aspecte relacional.

En definitiva, p4stura és la versió “beta” d’un projecte que podria ser autònom i tenir continuïtat. 
Art Nou serà el primer cas d’aplicació, però aquest tipus de grup/plataforma podria replicar-se amb nous grups de treball en altres centres, entitats o contextos vinculats a l’art.
  • Adjunto: p4stura.gif
    (Tamaño: 59.39KB, Descargado 269 veces)

[Actualizado el: Wed, 07 October 2020 13:42]

Informar de este mensaje a un moderador

 
Leer mensaje icon1.gif
Hilo de discusión anterior: Com registrar-se al fòrum?
Hilo de discusión siguiente: Com participar a p4stura?
Ir al foro:
  


Fecha y hora actual: Mon Jan 17 06:09:24 CET 2022

Tiempo total que tardó la generación de la página: 0.02009 segundos